2017. aug 28.

10 hasznos tipp arra, hogyan fordítsd a regényed javára a visszajelzéseket

írta: demeternorbert
10 hasznos tipp arra, hogyan fordítsd a regényed javára a visszajelzéseket

jon-tyson-195064.jpg

Szevasztok!

Akár tetszik, akár nem, minden írónak szüksége van a visszajelzésekre. Persze nem minden áron. Tudni kell megkülönböztetni a hasznos kritikákat – akkor is, ha az esetleg negatív – és azokat, amelyekből nem profitálhatsz. Más emberek más szemszögből láthatják a történetet, ezért a meglátásaik sokat segíthetnek a javításban és a szerkesztésben.

Fontos az, hogy ha véleményt kérünk a munkánkról, fel kell készülnünk minden lehetőségre. Elképzelhető, hogy mi, íróként jónak esetleg zseniálisnak tartunk egy-egy fordulatot, vagy karaktert és aztán a visszajelzések rávilágítanak arra, hogy talán éppen azok a gyengéi a történetünknek.

Ha esetleg kétségeid lennének, íme 10 hasznos tipp arra, hogyan fordítsd a regényed javára a visszajelzéseket.

aaron-burden-90144.jpg

1. Ismerd a történetedet

Bármennyire is szeretjük azt, amit írtunk, meg kell próbálni a lehető legobjektívebben tekinteni rá. Hiába készítettél vázlatot a munka előtt, elképzelhető, hogy a történet új elemekkel bővül az írás közben vagy eltér a tervezettől. Azt tanácsolom, hogy mielőtt átadod véleményezésre, ismerd meg a regényed össze fordulatát, a párbeszédeket, a szereplők tetteit, értsd és tudd, hogy mit, miért csinálnak. Így sokkal könnyebb reagálnod a kritikákra és ha szükség van rá, meg is tudod védeni a történetedet.

2. Ne kérj véleményt, amíg kész nem vagy

Soha ne kérj visszajelzést olyan kéziratra, ami még nem készült el. Sokszor utaltam már rá, hogy az első vázlat sosem elég; minden tehetségedet és tapasztalatodat be kell vetned annak érdekében, hogy a lehető legérdekesebb történetet add ki a kezed közül. És ne feledkezz el arról sem, hogy kicsinosítsd, hogy feldíszítsd a regényedet. Javítsd annyiszor, ahányszor csak kell, míg azt nem érzed, hogy mindent megtettél, ami tőled telt.

ben-white-165045.jpg

3. Tudd, hogy mit akarsz

Sokféleképpen kérhetsz visszajelzést a regényedről. Kérheted, hogy valaki az egész történetről alkosson egy véleményt, de kérheted, hogy szőrszálhasogatóan menjen bele a történetbe és keresse meg a gyenge pontokat. Kérheted viszont, hogy csak a helyesírási hibákat is gyomlálja ki, vagy kérhetsz véleményt csupán a regény néhány fejezetéről. Jó, ha elöljáróban ezt tisztázod magadban is és azokkal is, akiknek elküldöd a kész munkádat. Sok félreértést és sértődést kerülhetsz el ezzel a egyszerű döntéssel.  

4. Ne kérdezz meg akárkit

Csak olyat keress meg, akinek adsz is a véleményére. Akiről tudod, hogy nem lenne őszinte veled, vagy nem szereti azt a zsánert, azt a korszakot, ahol a regényed játszódik, azt ne válaszd véleményformálónak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt. Van, aki azt mondja, hogy ismerősnek sosem adná át a kéziratát visszajelzésre. Vannak, akik csak őket ajánlják. Én úgy gondolom, célszerű egyszerre megkérni idegent és barátot is. És lehetőleg olyanokat válassz, akik a regényed célcsoportjába tartoznak. Egy komoly, klasszikus stílusú regény elképzelhető, hogy untatna egy tizenévest, míg egy könnyen fogyasztható szerelmi történet nem biztos, hogy érdekel egy idősebb férfit.

nik-shuliahin-251237.jpg

5. Ne vedd személyeskedésnek

Íróként a negatív kritikákra is reagálnod kell. Fontos, hogy megtanuld; a kritika nem ellened szól! Ha okosan használod, nagyon sokat tanulhatsz belőle. És nem csak ennél a regényednél lehet segítségedre, hanem a későbbi munkáidnál is. Ne feledd; nincs olyan regény, ami mindenkinek tetszik.

6. Ne hagyd átverni magad

Én mindig kételkedek azokban a kritikákban, amik a csillagos egekig magasztalják a munkáimat. Persze, elképzelhető, hogy az évtized regényét írtad meg, de a negatív kritika mindig hasznosabb az építkezés, az igazi íróvá válás folyamatában, mint egy totálisan pozitív. Ezért kérd meg az olvasókat, hogy ha szeretik is a könyvet, mutassanak rá az általuk vélt hibákra vagy a gyengeségekre. Ha senki sem talál ilyet, szerencsés vagy, csak így tovább! Ha találnak bármit, ne keseredj! Használd fel őket arra, hogy még jobbá tedd a történetedet.

chaz-mcgregor-310853.jpg

7. Ne szálljon fejedbe a dicsőség

Ha sokat dicsérik az embert, könnyen elbízza magát. Azt is hiheti, hogy nem képes hibákat elkövetni. Mindenképpen tudd a helyén kezelni, mind a pozitív, mind a negatív kritikákat. És ami fontos, hogy mindig légy alázatos az olvasóid felé. Hiszen értük vagyunk!

8. Ismerd fel, ha a kritika nem szolgál téged

Bármennyire is körültekintően választja ki az ember a véleményformálóit, előfordul, hogy a kritika mégsem sikerül a legjobbra. Mire gondolok? Néhányan túlbuzgóak lehetnek és túlságosan is mélyen értelmezik a kritika fogalmát. Szinte átírják a könyvedet, mindent megemlítenek, ami nekik nem tetszett vagy ők másképp csinálnák. Esetleg lecserélik néhány szereplődet és újakat alkotnak helyettük. Ne feledd: ez a te regényed! Meg kell tanulnod felismerni azt, ha egy vélemény nem téged szolgál. Emiatt kell nagyon jól ismerned a történetedet és a lehető legobjektívabbnak maradnod. Csak azt a kritikát fogadd meg, ami előrevisz.

jonathan-simcoe-88013_1.jpg

9. Tegyél fel kérdéseket

A legtöbb esetben az író mindig érzi, hol vannak a sarkalatos pontok a regényében. Vagy, hogy melyek azok a részek, amelyekben bizonytalan; elérik-e a kívánt hatást? Íme néhány kérdés a teljesség igénye nélkül, csupán példaként: Hihető-e, ha valaki másra tereled a gyanút egy krimiben az igazi elkövető helyett? Eléggé el tudod-e oszlatni az olvasód gyanúját, hogy a végső döbbenet kiteljesedhessen? Igazinak hat-e egyik másik karaktered? “Átjön”-e az olvasó számára, amit ki akarsz fejezni, amiről véleményt mondanak a szereplőid? Tedd fel a téged érdeklő kérdésedet.

10. Ne feledd; a végső döntés mindig a tiéd

Te vagy az író, te alkotod meg a történeteket és a végső döntés is a tiéd. Tisztázd ezt le azokkal, akiktől vélemény kérsz, hogy ez csupán a regény érdekeit szolgálja; egy teszt, hogy mindent jól csináltál-e. És nem társírót vagy szerkesztőt keresel. De! Hallgasd meg, amit mondanak, mérlegeld a kritikákat és dönts a legjobb belátásod szerint.

Remélem ezzel a 10, rövid tippel segítettem abban, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a véleményekből és a visszajelzésekből. Jó munkát, jó írást mindenkinek!

alairas.png

 

 

A Self-publishing reality-t megtalálhatjátok a Facebookon, itt.

Demeter Norbert írói Facebook oldalát pedig itt érhetitek el.

 

Szólj hozzá