2017. aug 07.

Self-publishing pénznyelő vagy aranybánya?

írta: albert.timea
Self-publishing pénznyelő vagy aranybánya?

a magánkiadás és a piszkos anyagiak

Általában mikor az emberek megtudják, hogy író vagyok, rögtön fel is teszik a kérdést: és akkor te ebből is élsz? Lassan már nem is ez szokott meglepni, hanem az, ahogyan hitetlenkednek, mikor közlöm, ebből itthon nem igazán lehet megélni. Sőt!

pexels-photo-374697.jpeg

Az a szomorú valóság, hogy ha összeszámolnám mennyit is költöttem az elmúlt években könyvkiadásra, lehet többet nem is írnék le egy betűt sem, max egy titkos mappába gyűjtögetném az írásaimat. Azért gondoltuk Norbival, hogy fontos lenne egy ilyen tárgyilagos cikk, mert lehet, hogy ha ezeket a költségeket előre tudjuk, talán máshogy döntünk. Én például egy ideje azt érzem, hogy egy áradó folyóval visz ez az egész, amiben néha sokkal több a váratlan kiadás, mint a bevétel. Legutóbb például valaki feltörte a honlapom, és közel 60 ezer forint volt a helyrehozatala. De nyilván nem ezek az elsődleges költségek, viszont nem szeretnék elmenni ezek mellett sem. Mert mi van akkor, ha pontosan egy ilyen dolog miatt hagyja abba valaki? Bevallom aznap, mikor kiszámlázták az összeget, nekem is megfordult a fejemben. Ilyenkor én is azt érzem, hogy miért erőltetünk valamit, amit ennyire bonyolult csinálni.

pexels-photo-343469.jpeg

Szóval kezdjük az elején.

Ha elkészül a kéziratunk, keresünk tesztolvasókat. Sokan nem szeretik, mert tartanak tőle, hogy az illető ellopja, vagy feltölti azt. Viszont rengeteg olyan szerkezeti hibára rámutathat, ami nekünk elkerülte a figyelmünket. Én például gyakran megkérdezem azt is tőlük, hogy melyik szereplővel milyen volt a viszonyuk. Biztosan szerethető volt-e az a karakterem, akit szerethetővé akartam tenni. Nem olvastak-e benne olyat, ami számukra értelmetlen volt. Ilyenkor érdemes olyat választani, aki nem családtag, és nem a legjobb barátunk. Mert az őszinteség a legfontosabb! Az ő munkáját vagy jelképes összeggel illik honorálni, vagy ajándék könyvekkel.

Korrektor. Ne sajnáljuk rá a pénzt! Higgyétek el, nincs annál szörnyűbb, amikor hemzseg a hibáktól a szöveg. Rengeteg olyan dolgon át fogunk siklani, ami másnak kisüti a szemét, mert mi magunk benne vagyunk a történetben. Én például legalább háromszor átolvasom, ha lehet 1-1 hónap kihagyással a készülő kéziratokat. Nem hiszünk abban, főleg Norbit akasztja ki, mikor valaki egy hónap alatt készre ír egy regényt. Fizikailag képtelenség. Tiszteljük meg azzal az olvasóinkat, hogy elégszer elolvassuk ahhoz, hogy alkotásunk minőségi legyen. Én egyébként még korrektor után, és tördelés után is mindig elolvasom az egészet. Mindenki hibázhat, emberek vagyunk. Árak. A hivatásos korrektorok nagyon borsos áron dolgoznak, de egyre több tanár, egyetemista is vállal megfizethető áron korrektúrát.

pexels-photo-306533.jpeg

Szerkesztés, tördelés. Nagyon sok jó dokumentum van fent a neten, hogy hogyan kell úgy megszerkesztened word-ben a kéziratot, hogy a szakembernek 1-2 óra legyen csak a tördelés. Ez 5.000-10.000 forint körül lesz, ha minőségi munkát adsz ki a kezedből. A tanulság az, hogy minél többet dolgozol a kéziraton, minél több munkafolyamatot sajátítasz el, annál kevesebbet fogsz végül fizetni a szakembereknek. Hosszútávon, mivel tegyük fel, nem egykönyves író szeretnél lenni, ez azért jó dolog tud lenni.

d9cf9e9a5091d187696c039939396d3b.png

Borító tervezés. Árban széles lesz a skála 15.000 körül kezdődhet, és határ a csillagos ég. De erre sem szabad sajnálni a pénzt, hiszen ez lesz az első dolog, ami majd megfogja az olvasót. Ebbe most nem fogok belemenni, hogy hogyan nézzen ki, mit tartalmazzon, majd egy következő cikkünkben. A lényeg, hogy bár nem a külső a fontos, mégis ezzel találkozik először a vásárlónk.

A nyomda. Nyomdát már találhatsz számtalant, a legjobb, ha olyat keresel, akik segítenek is a szerkesztésben, vagy igazításokban. Az árak is egyre jobbak már 600-700 Ft / könyvnél kezdődnek, akár kis példányszámnál is.

Járulékos költségek. Az ISBN szám ugyan ingyenes, és bárki kiválthatja, ezért cserébe 6 db könyvet köteles leszel felküldeni az Országos Széchenyi Könyvtárba, ha minimum 50 db könyvet készíttetsz.

Erre jönnek rá a marketing költségek, amire aztán tényleg nem gondol senki, aki elkezd könyvet írni.

Facebook profil. Ha azt szeretnéd, hogy jól nézzen ki, szükséged lesz egy logóra, lehetőleg ne egy paintben összetákolt megoldás legyen. Nem hiába szakma ez. 10.000-30.000 körül lesz. 

Reklám. Nos a Facebook hirdetésekről és "vásárolt követőkről" megoszlanak a vélemények. Én azt mondom, hogy ma nulla követővel képtelenség elindulni. Illetve el lehet, de jó sokáig fogunk egy helyben toporogni. Józan paraszti ésszel átgondolva, ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson az, amit írsz, kell egy platform, ahol emberek vannak. (Később csokorba szedek majd nektek ilyeneket is). De amíg nincs külső megoldás, muszáj a facebookon terjeszkednünk, és ehhez sajnos hirdetni kell. Nem kell horror összegekre gondolni. De azért heti 1000 Forint simán el fog menni... Legalábbis amíg nem rendelkezel egy 1000-res követő táborral onnan már könnyebb dolgod lesz. Nem felejtem el, hogy doldoztam egyszer egy lánnyal, aki mivel álnéven írt, és nem szerette volna, ha az ismerősei megtudják nagyon meg voltunk rekedve vele. Nem hívhattunk meg a barátait, nem kérhettük meg, hogy osszák az oldalát. Hiába volt egy szép könyv a kezünkben, ott álltunk egy helyben. Ilyenkor jók a különböző blogger kapcsolatok, online magazinok, mint például a Lendület Magazin. 

pexels-photo-169915.jpeg

Honlap, blog, domain, tárhely, webshop. Persze erre is azt mondják, hogy rakd össze magadnak, és akkor nem kell fizetni. Ha nem vagy profi, akkor az úgyis fog kinézni. és nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én mikor egy ilyen saját maga által barkácsolt honlapra tévedek, ahol neonrózsaszín minden, és átláthatatlan... na akkor nem is maradok pár másodpercnél tovább. Egyébként a domain, tárhely, blog nálam olyan 100 ezer körül jött ki, de én maximalista vagyok ugye, és elég válogatós sablonok terén. Viszont, ha webshopot is szeretnél, márpedig valahol értékesíteni fogod a könyveidet, akkor azért érdemes nagyon előre gondolkozni anyagiak terén. 

Ajándékok, promó cuccok: könyvjelzők, kitűzők, matricák, bögrék. Itt csak a fantáziád szabhat határt, de azért elég jó, ha megpróbálsz valamivel kedveskedni az olvasóidnak. Mert fontos, hogy elkötelezettek legyenek feléd. Ha látják, hogy törődsz velük, hidd el megjegyeznek maguknak!

És végül az adózás. Erről bővebben később, de mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy adóznod kell a könyveid után. Nagyon sokan elfelejtik! Én például egyéni vállalkozó vagyok, és katás, ami azt jelenti, hogy havi 50.000 Ft-ot kell befizetnem, plusz a könyvelő... 

Mit lehet akkor mégis tenni? Tarts velünk a következő cikkünkben, ahol elmondjuk hogyan csináld!

pexels-photo-241558.jpegMi biztosan nem adjuk fel, szóval kövessetek minket!

timi.png

 

 

Képek: Pexels

Szólj hozzá

írás Kibeszélő selfpublishing magánkönyvkiadás alberttímea